Vertailu: vaihtoleasing- vai osamaksulla?

Autoilija voi jakaa autoilun kustannukset kuukausieriin osamaksukaupalla tai vaihtoleasingillä. Kumpi vaihtoehto sopii sinulle paremmin? Tämä artikkeli autaa punnitsemaan vaihtoehtoja ja tekemään valinnan sen mukaan mitä autoilussaan arvostaa. Vertailun autovalikoima koostuu alle 20 000 € arvoisista neliovisista perheautoista. Automerkit ja -mallit ovat olleet vuosia Suomen ensirekisteröintitilastojen kärjessä, joten ne soveltuvat hyvin ainakin perusarkikäyttöön.


HINTA: Vaihtoleasing on yleensä hieman edullisempi

Suosituin vaihtoleasing on 490 € kuukaudessa, mikä sisältää auton, vakuutuksen ja polttoaineet 1000 km ajomäärälle. Lisäkilometreistä veloitetaan 0,42 €/km toteuman mukaan. Vähemmän ajaville (600 km/kk) on tarjolla vaihtoehto hintaan 390 € ja enemmän ajaville (1400 km/kk) vastaavasti hintaan 590 €.

Osamaksulla kuukausierä on keskimäärin 250 euroa, mikä heijastaa auton arvonalenemista 3-5 vuoden sopimusaikana. Omistusautolla tulee kuitenkin lisäksi itse maksettavaksi 300 € erilaisia käyttökustannuksia kuten vakuutukset, ajoneuvoverot, huollot, korjaukset, katsastukset, renkaiden vaihdot ja säilytykset sekä polttoaineet. Maksut tulevat eri lähteistä ja epäsäännöllisissä erissä. Kokonaiskustannus on 500-600 euroa kuukaudessa, mikä on yleensä enemmän kuin vaihtoleasingsopimuksella.

  • Vaihtoleasing, jos ajat vähän tai kohtuullisesti (60% suomalaisista ajaa alle 15000 km vuodessa).
  • Osamaksu, jos ajat paljon.

VARUSTELU: Osamaksulla saa haluamansa varustelun

Auton ostajalla on oman budjettinsa rajoissa mahdollisuus valita itselleen, mikä tahansa myynnissä oleva auto, juuri sellaisin merkein, varustein, tehoin ja värein kuin haluaa. Kriteerit täyttävät autot voivat olla harvassa, mutta sopiva tarvitseekin löytää vain kerran.

Vaihtoleasingpalveluun kuuluu muutaman kuukauden välein vaihtuva neliovinen, uudenveroinen henkilöauto. Asiakas voi esittää toiveita auton varustelulle, mutta välttämättä tarjolla ei aina ole sellaista farmaria, jossa on myös automaattivaihteisto, vetokoukku ja webasto. Käyttöön tarjottu auto voi sen sijaan yllättää asiakkaan positiivisesti jollakin muulla ominaisuudellaan kuten lasikatto tai lämmitettävä tuulilasi, mitä ei osannut edes toivoa.

  • Osamaksu, jos edellytät autolta jatkuvasti tiettyä varustelua.
  • Vaihtoleasing, jos haluat olet kiinnostunut kokeilemaan erilaisia autoja.

KÄYTTÖ: Vaihtoleasing asettaa rajoituksia

Osamaksuasiakas voi pysyvästi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita kuten työ- tai harrastusvälineitään autossa. Hän voi kuljettaa takapenkillä märkää lemmikkikoiraa tai tavaratilassa sementtisäkkejä ja avattuja maalipurkkeja. Rahoitusyhtiö asettaa ajoneuvojen käytölle hyvin vähän rajoituksia. Luvan etukäteen pyytämällä osamaksuasiakas saa viedä auton yleensä ulkomaillekin.

Vaihtoleasingsopimus puolestaan rajoittaa käyttöä enemmän. Kiellettyä ovat tupakointi, lemmikkien kuljettaminen vapaana istuimilla, auton vieminen ulkomaille, ajaminen yleisen tieverkoston ulkopuolella, jne. Lisäksi auton tulee olla yleensä noudettavissa pk-seudulla, jos liike haluaa vaihtaa sen toiseen vastaavaan 3 vuorokauden varoitusajalla. Vuokra-auton huolimattomasta kohtelusta ja epäsiisteydestä seuraa herkästi ylimääräinen lasku ja jopa sopimuksen irtisanominen.

  • Osamaksu, jos auton omistaminen on sinulle tärkeää.
  • Vaihtoleasing, jos haluat ja kykenet pitämään auton koko ajan siistinä.

HUOLETTOMUUS: Vaihtoleasing on all-inclusive palvelu

Auton omistamiseen liittyy paljon huolia, joita ei ole vaihtoleasingasiakkaalla. Autoa varten otetaan henkilökohtaista velkaa. Ajoneuvo pitää säännöllisesti huoltaa ja katsastaa, renkaat vaihtaa sekä yllättävät viat korjauttaa. Kustannukset tulevat epäsäännöllissä erissä, joihin on vaikea varautua. Omaa aikaakin toimenpiteisiin väistämättä menee.

Vaihtoleasingasiakas pääsee helpommalla. Auto käydään säännöllisesti vaihtamassa asiakkaan luona toiseen, jossa kaikki tarvittavat tarkastus- ja huoltotoimenpiteet on tehty.

  • Vaihtoleasing, jos haluat auton palveluna ilman velkaa ja teknisiä huolia.

JOUSTAVUUS: Vaihtoleasing ylivertainen.

Vaihtoleasingsopimus ei vaadi vuosien sitoutumista kuten osamaksu tai muut yksityisleasingratkaisut. Sopimuksen voi päättää milloin vain alle kuukauden irtisanomisajalla. Se tarjoaa joustavuutta, jos elämäntilanteessa voi tapahtua jokin yllättävä muutos. Autosta ja sen kustannuksista voi luopua myös tilapäisesti loman tai pitkän työmatkan ajaksi.

Auton ostajan ei kannata luopua valitsemastaan autosta useaan vuoteen. Vaihtoprosessi vaatii paljon enemmän aikaa ja vaivaa.

  • Vaihtoleasing, jos olet määräaikaisessa työsuhteessa tai elämäntilanteesi voi muuttua lähivuosina.

Koeajoon kuukaudeksi

Drive Good tarjoaa nyt myös vaihtoehdon aloittaa vaihtoleasingasiakkaana, vakuuttua auton sopivuudesta omaan käyttöönsä sekä ostaa se sitten osamaksulla.