Vertailu: vaihtoleasing- vai osamaksulla?

  1. Drive Good tarjoaa kaksi vaihtoehtoa jakaa autoilun kustannukset kuukausieriin. Kumpi vaihtoehto sopii sinulle paremmin? Tämä artikkeli autaa punnitsemaan vaihtoehtoja ja tekemään valinnan sen mukaan mitä autoilussaan arvostaa. Vertailun autovalikoima koostuu alle 20 000 € arvoisista neliovisista perheautoista. Automerkit ja -mallit ovat olleet vuosia Suomen ensirekisteröintitilastojen kärjessä, joten ne soveltuvat hyvin ainakin perusarkikäyttöön.

HINTA: Vaihtoleasing on yleensä edullisempi

Vaihtoleasinghinta on 490 € kuukaudessa, mikä sisältää auton, vakuutuksen ja polttoaineet 1000 km ajomäärälle. Lisäkilometreistä veloitetaan 0,42 €/km toteuman mukaan. Vähemmän ajaville (600 km/kk) on tarjolla vaihtoehto hintaan 390 € ja enemmän ajaville (1400 km/kk) vastaavasti hintaan 590 €.

Osamaksulla kuukausierä on keskimäärin 250 euroa, mikä heijastaa auton arvonalenemista 3-5 vuoden sopimusaikana. Omistusautolla tulee kuitenkin lisäksi itse maksettavaksi yhteensä 300 € erilaisia käyttökustannuksia kuten vakuutukset, verot, huollot, korjaukset, katsastukset, renkaiden vaihdot ja säilytykset sekä polttoaineet. Maksut tulevat eri lähteistä ja epäsäännöllisissä erissä. Kokonaiskustannus on kuitenkin keskimäärin 550 euroa kuukaudessa, mikä on yli 10 % enemmän kuin vaihtoleasingsopimuksella.

  • Vaihtoleasing, jos ajat vähemmän kuin 15000 km vuodessa – kuten 60% suomalaisista tekee.
  • Osamaksu, jos ajat enemmän.

VARUSTELU: Osamaksulla saa haluamansa varustelun

Auton ostajalla on oman budjettinsa rajoissa mahdollisuus valita itselleen, mikä tahansa myynnissä oleva auto, juuri sellaisin merkein, varustein, tehoin ja värein kuin haluaa. Hakuun voi vapasti laittaa harvinaisempiakin kriteerejä, koska sopiva auto tarvitsee löytää vain kerran.

Vaihtoleasingpalveluun kuuluu kuukausittain vaihtuva neliovinen, uudenveroinen henkilöauto. Asiakas voi esittää toiveita auton varustelulle, mutta välttämättä tarjolla ei aina ole automaattivaihteistolla, vetokoukulla ja sisätilalämmittimellä varustettua farmaria. Käyttöön annettu auto voi sen sijaan yllättää asiakkaan positiivisesti jollakin muulla ominaisuudellaan kuten neliveto tai lämmitettävä tuulilasi, mistä hänellä ei ollut aiempaa kokemusta.

  • Osamaksu, jos edellytät autolta jatkuvasti tiettyä varustelua.
  • Vaihtoleasing, jos haluat olet kiinnostunut autoista ja haluat kuukausittain kokeilla erilaisia ajoneuvoja.

KÄYTTÖ: Vaihtoleasing asettaa rajoituksia

Osamaksuasiakas voi pysyvästi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita kuten työ- tai harrastusvälineitään autossa. Hän saa vaikka kuljettaa takapenkillä märkää lemmikkikoiraa tai tavaratilassa avoimia sementtisäkkejä tai maalipurkkeja. Rahoitusyhtiö asettaa omistamiensa ajoneuvojen käytölle hyvin vähän rajoja. Luvan etukäteen pyytämällä osamaksuasiakas saa viedä auton ulkomaillekin.

Vaihtoleasingsopimus puolestaan rajoittaa käyttöä enemmän. Kiellettyä ovat tupakointi, lemmikkien kuljettaminen vapaana istuimilla, auton vieminen ulkomaille, ajaminen yleisen tieverkoston ulkopuolella, jne. Lisäksi auton tulee olla yleensä noudettavissa pk-seudulla, jos liike haluaa vaihtaa sen toiseen vastaavaan 3 vuorokauden varoitusajalla. Vuokra-auton huolimattomasta kohtelusta ja epäsiisteydestä seuraa herkästi ylimääräinen lasku ja jopa sopimuksen irtisanominen.

  • Osamaksu, jos leasingsäännöt rajoittavat auton käyttöä liiaksi.
  • Vaihtoleasing, jos haluat ja kykenet pitämään auton koko ajan siistinä.

HUOLETTOMUUS: Vaihtoleasing on all-inclusive palvelu

Auton omistamiseen liittyy paljon huolia, joita ei ole vaihtoleasingasiakkaalla. Autoa varten otetaan henkilökohtaista velkaa. Ajoneuvo pitää säännöllisesti huoltaa, katsastaa, vaihtaa renkaat sekä korjauttaa yllättävät viat. Kustannukset tulevat epäsäännöllissä erissä, joihin on vaikea varautua. Omaa aikaakin toimenpiteisiin väistämättä menee.

Vaihtoleasingasiakas pääsee helpommalla. Auto käydään säännöllisesti vaihtamassa asiakkaan luona toiseen, joka on tankattu ja kaikki tarkastus- ja huoltotoimenpiteet tehty.

  • Vaihtoleasing, jos haluat auton palveluna ilman velkaa ja teknisiä huolia.

JOUSTAVUUS: Sopimuskausissa on eroa

Vaihtoleasingsopimus ei vaadi vuosien sitoutumista kuten osamaksu tai muut yksityisleasingratkaisut. Sopimuksen voi päättää 14 vuorokauden irtisanomisajalla, jos elämäntilanteessa tapahtuu jokin muutos. Autosta ja sen kustannuksista voi luopua myös tilapäisesti jo viikon ulkomaan matkan ajaksi.

Auton ostajan ei taloudellisesti kannata luopua valitsemastaan autosta muutamaan vuoteen. Auton vaihtoprosessi on työläs ja vaatii autoilijalta enemmän aikaa ja vaivaa paneutua autojen hintoihin, ominaisuuksiin sekä mahdollisiin mallin tyyppivikoihin.

  • Vaihtoleasing, jos tarvitset ratkaisun autoiluun vain muutaman kuukauden ajaksi tai olet määräaikaisessa työsuhteessa.

Kokeile vaihtoleasingiä

Drive Good tarjoaa myös vaihtoehtoa aloittaa vaihtoleasingasiakkaana, vakuuttua auton sopivuudesta omaan käyttötarkoitukseen ja ostaa se sitten osamaksulla.