Saako auton ostettua ilman käsirahaa, oikeasti?

Autoliikkeet mainostavat rahoitusta jopa ilman käsirahaa. Tarjous kuulostaa houkuttelevalta varsinkin silloin kun ei ole antaa käsirahaksi entistä autoa vaihdossa. Sana ”jopa” kuitenkin sisältää sen varauksen, että aina ei selviä täysin ilman käsirahaa. Luotonantaja saattaa kuitenkin usein vaatia esimerkiksi 10% omarahoitusta, kun se arvioi hakijan työsuhteen luonnetta ja asumismuotoa sekä ostettavan auton vakuusarvoa.

Autorahoituksen mitoittaminen

Järkevään taloudenpitoon suositellaan, että velan määrä pysyy koko laina-ajan alhaisempana kuin vakuudeksi asetetun auton arvo. Äkillinen muutos elämäntilanteessa voi pakottaa realisoimaan vakuus nopeasti ja silloin myyntihinnalla pitäisi kuitata myös velka pois. Melko riskitön laina vähän ajettuun vaihtoautoon mitoitetaan jo 10% käsirahalla.

Rahoituksen vastaanottaminen edellyttää järkevää harkintaa auton valinnassa. Kannattaa hankkia ajoneuvo, jolla arvioi pärjäävänsä mielellään vähintään 3-5 vuotta eteenpäin. Pitää välttää nopeasti arvoaan menettäviä aivan uusia autoja sekä käytettyinä katsastustilastojen pohjalla olevia merkkejä ja malleja. Hankinnan jälkeen autossa on syytä pitää aina voimassa laaja liikenne- ja kaskovakuutus sekä teettää huollot täsmällisesti asiantuntevalla pajalla.

Nuorilla, työuransa juuri aloittaneilla ei ole vielä kertynyt säästöjä tai niille voi olla muitakin käyttökohteita kuten oman asunnon hankinta. Silloin voi olla perusteltua mitoittaa hieman suurempi taloudellinen riski autorahoitukseen mieluummin kuin ajaa vaarallisella, vanhalla ajoneuvolla liikenteessä. Kuukausierä pysyy selvästi alhaisempana, jos lainan viimeinen maksuerä 5 vuoden jälkeen on 20-30 %.

Milloin siis ”jopa ilman käsirahaa”?

Jos auton ostajalla on luottotiedot kunnossa ja hänellä on jokin työpaikka (osa- tai määräaikainenkin), positiivinen rahoituspäätös tulee yleensä nopeasti 10% käsirahalla. Rahoitusyhtiöt myöntävät harkinnanvaraisesti lainaa kokonaan ilman käsirahaa arvioidessaan luottoriskin keskimääräistä alhaisemmaksi. Edellytyksinä voivat olla velallisen vakituinen työsuhde tai asuminen omistusasunnossa. Kahden hengen yhteisvelallisuus myös edesauttaa harkinnassa.

Drive Good valitsee tarkoin kaikki myyntiin tulevat vaihtoautot. Suosimme merkkejä ja malleja, jotka tunnetaan luotettavana ja arvonsa hyvin säilyttävänä. Lisäksi jokaisen yksilön lyhyt käyttö- ja huoltohistoria on dokumentoitu. Asetamme hinnat heti kilpailukykyisiksi vertailemalla vastaaviin autoihin Nettiauto.com -sivustolla. Autoillamme on erittäin hyvä vakuusarvo, josta luotonantajat pitävät.

Luottopäätöksen hakeminen

Haemme asiakkaalle luottopäätöksen yleensä jo puhelun aikana ennen auton toimitusta kotiin koeajoon. Osamaksusopimus ei vaadi perusteellista selvitystä perheen tuloista ja menoista vaan yleensä riittää, että hakija vastaa rehellisesti muutamaan luotonmyöntäjän kannalta olennaiseen kysymykseen. Luotettavat kumppanit, LähiTapiola Rahoitus ja Santander Consumer Finance, myöntävät rahoituksen kuluttajaystävällisin ehdoin.


 

Kerro meille mielipiteesi artikkelista

Perustin Drive Goodin tuottamaan uusia palveluita autoa tarvitseville. Vaihtoleasingistä on tullut ensimmäisen vuoden aikana erittäin suosittu malli autoilla ilman omistamisen murheita. Samoin mahdollisuus 30 päivän koeajoon ennen ostoa on otettu vastaan hienosti. Kokeilen mielelläni uusia ideoita ja asiakaspalautteella on suuri merkitys hyvän palvelun tuottamisessa.