Saako auton ostettua ilman käsirahaa, oikeasti?

Autoliikkeet mainostavat rahoitusta jopa ilman käsirahaa. Tarjous kuulostaa houkuttelevalta varsinkin silloin kun ei ole antaa entistä autoa vaihdossa käsirahaksi. Sana ”jopa” kuitenkin sisältää sen varauksen, että aina ei selviä täysin ilman käsirahaa. Helpommin ja nopeammin rahoitus aina heltiääkin 10% omarahoituksella, jos auton ostajalla on vain luottotiedot kunnossa ja hänellä on jokin työpaikka (osa- tai määräaikainenkin).

Autorahoituksen mitoittaminen

Järkevään taloudenpitoon suositellaan, että velan määrä pysyy koko laina-ajan alhaisempana kuin vakuudeksi asetetun auton arvo. Äkillinen muutos elämäntilanteessa voi pakottaa realisoimaan vakuus nopeasti ja silloin myyntihinnalla pitäisi kuitata myös velka pois. Käsirahan pitäisi siksi olla ainakin suurempi kuin auton arvon pudotus liikkeestä ulos ajettaessa.

Rahoituksen vastaanottaminen edellyttää järkevää harkintaa auton valinnassa. Kannattaa hankkia ajoneuvo, jolla arvioi pärjäävänsä mielellään vähintään 3-6 vuotta eteenpäin. Pitää välttää nopeasti arvoaan menettäviä aivan uusia autoja sekä käytettyinä katsastustilastojen pohjalla olevia merkkejä ja malleja. Hankinnan jälkeen autossa on syytä pitää aina voimassa laaja liikenne- ja kaskovakuutus sekä teettää huollot täsmällisesti asiantuntevalla pajalla.

Nuorilla, työuransa juuri aloittaneilla ei ole vielä kertynyt säästöjä tai niille voi olla muitakin käyttökohteita kuten oman asunnon hankinta. Silloin voi olla perusteltua mitoittaa hieman suurempi taloudellinen riski autorahoitukseen mieluummin kuin ajaa vaarallisella, vanhalla ajoneuvolla liikenteessä. Kuukausierä pysyy hieman pienempänä, jos laina-ajaksi valitsee 6 vuotta.

Milloin siis ”jopa ilman käsirahaa”?

Rahoitusyhtiöt myöntävät harkinnanvaraisesti lainaa kokonaan ilman käsirahaa arvioidessaan luottoriskin keskimääräistä alhaisemmaksi. Edellytyksinä voivat olla velallisen vakituinen työsuhde tai asuminen omistusasunnossa. Kahden hengen yhteisvelallisuus myös edesauttaa harkinnassa.

Drive Good valitsee tarkoin kaikki myyntiin tulevat vaihtoautot. Suosimme merkkejä ja malleja, jotka tunnetaan luotettavana ja arvonsa hyvin säilyttävänä. Lisäksi jokaisen yksilön lyhyt käyttö- ja huoltohistoria on dokumentoitu. Asetamme hinnat heti kilpailukykyisiksi vertailemalla vastaaviin autoihin Nettiauto.com -sivustolla. Autoillamme on erittäin hyvä vakuusarvo, josta luotonantajat pitävät.

Käsirahaosuutta ei kannata koskaan rahoittaa toisella luotolla, jota pitäisi lyhentää samanaikaisesti. Autoilu aiheuttaa paljon muitakin kuluja ja usein ne tulevat odottamatta. Lainanhoitokustannukset eivät saa siksi viedä taloutta liian tiukalle. Hanki mieluummin huutokaupasta jokin väliaikainen vanha katsastettu auto muutamalla sadalla eurolla. Arvo voikin nousta liikkeessä moninkertaisesti, kun tarjoat sitä vaihdossa johonkin uudempaan vaihtoautoon, ja muuta käsirahaa ei ehkä sitten enää vaaditakaan.

Luottopäätöksen hakeminen

Haemme asiakkaalle luottopäätöksen yleensä jo puhelun aikana ennen auton toimitusta kotiin koeajoon. Osamaksusopimus ei vaadi perusteellista selvitystä perheen tuloista ja menoista vaan yleensä riittää, että hakija vastaa rehellisesti muutamaan luotonmyöntäjän kannalta olennaiseen kysymykseen. Luotettavat kumppanit, LähiTapiola Rahoitus ja Santander Consumer Finance, myöntävät rahoituksen kuluttajaystävällisin ehdoin.