Autojen hintavertailu – Seitsemän vinkkiä ostajalle

Kaikkien myynnissä olevien käytettyjen autojen tiedot löytyvät kätevästi Nettiautosta tai Autotallista. Siitä huolimatta todellinen autojen hintavertailu on vaikeaa. Käytetyt ajoneuvot ovat aina varusteiltaan, iältään, ajomäärältään tai kunnoltaan erilaisia yksilöitä. Lisäksi ilmoitetuissa hinnoissa on aina enemmän tai vähemmän ilmaa, jotta asiakkaan vanhasta autosta voidaan tarjota vaihdossa houkuttelevan korkea hinta. Tässä artikkelissa on annettu seitsemän neuvoa hyvän autokaupan tekemiseen.

1. Älä osta kalliista liikkeestä

Vertaa eri autoliikkeiden hintatasoa tekemällä Nettiauto.comissa haku jostain yleisestä merkkistä ja -mallista, jota löytyy lähes kaikista liikkeistä. Joukosta erottuvat helposti ne myyjät, joiden hintataso on poikkeavan korkea. Vertailuun hyviä, erittäin kilpailtuja henkilöautoja ovat 3-4 vuotiaat Ford Focus ja Skoda Octavia. Vertailutulos kertoo, miten liikkeen kaikki muutkin autot on hinnoiteltu. Jopa yli 20% eroja löytyy samanlaisista autoista.

2. Älä laita liikaa painoa vaihtohyvitykselle

Koska keskenään erilaisten autojen arviointi on vaikeaa, ostaja voi helposti sortua vertailemaan autoliikkeiden tarjoamia hyvityshintoja vaihdokista. Ostetaankin liikkeestä, joka maksaa parhaiten vanhasta autosta. Kaikki autoliikkeet käyttävät samoja tilastotietoihin perustuvia verkkopalveluita määrittämään vaihdokin arvon. Erot hyvityshinnassa riippuvat siitä paljonko myyjän omaan autoon on laskettu katetta. Vaihtohyvitys ei todellakaan kerro, onko pyyntihinta uudesta autosta kohdallaan.

3. Koita myydä vanha autosi itse

Kaikkien autoliikkeiden toimintaperiaate on ostaa autoja ja myydä ne kalliimmalla eteenpäin. Kate on euromäärältään lähes sama auton arvosta tai iästä riippumatta. Riski liikkeen korvattavaksi tulevista piilovioista kasvaa ikääntyvillä autoilla. Kannattaa siis harkita auton myyntiä itse, jos vanha auto on hintatasoltaan noin 5000 euroa tai alle. Tuolloin ostajalla ei yleensä ole vaihdokkia eikä hän tarvitse autorahoitusta, joten autoliike ei tuo lisäarvoa. Myynti ei kestä kauan, jos olet asettanut hinnan oikein heti alusta lähtien.

Ilman vaihdokkia olet vapaampi valitsemaan seuraavan autosi ja neuvottelemaan kaupasta hyvät alennukset. Esimerkiksi Drive Good myöntää yleensä 500-700 € alennuksen ilmoitushinnasta ellei asiakkaalla ole vaihdokkia. Enemmän alennusta voi pyytää ja joskus kauppias siihen suostuukin.

4. Osta auto parhaassa iässä

Kolmevuotias, noin 60 tkm ajettu auto on 40% edullisempi kuin uusi. Kymmenvuotiaana uuden auton arvosta on jäljellä enää viidesosa. Uutena 40 000 euroa maksava auto menettää ensimmäiset kolme vuotta arvoaan 450 € kuukaudessa. Seuraavat 7 vuotta arvo laskeekin sitten vain 200 € kuukaudessa. Yli kymmenen vuotiaana auton muut kustannukset, esim. korjaukset, nousevat merkittävämmäksi tekijäksi kuin arvonmenetys.

Järkevintä on siis ostaa auto 3 vuoden iässä. Arvonmenetys on hidastunut, vaikka auto on melkein kuin uusi. Ajoneuvolle saa ostaa edullisesti valmistajan takuuta vastaavan lisäturvan. Rahoituksen saa edullisiin kuukausieriin, joka vastaa auton arvonkehitystä seuraavat viisi vuotta. Vanhempiin, yli 6-vuotiaisiin autoihin kuukausierät ovat jo taas selvästi suuremmat, koska pankit näkevät vanhan auton vakuusarvossa suuremmat riskit.

5. Alennus korkoon vai ostohintaan?

Kauppias myy sinulle yhtaikaa autoa ja rahoitusta, ja hän voi myöntää alennuksen kumpaan tahansa tuotteeseen. Yleensä ostajat haluavat alennuksen auton hintaan, ja se onkin järkevää kun vaihtoväli on 2-3 vuotta ja laina maksetaan takaisin ennenaikaisesti. Mutta jos aiot maksat autolainaa täydet viisi vuotta, kannattaa alennusta pyytää nimenomaan rahoituskorkoon. Matalan koron ansiosta kuukausierä voi olla kymmeniä euroa vähemmän ja kokonaishinta tuhat euroa edullisempi kuin auton ostohinnan alennuksella.

6. Maksaako lisäturvasta?

Autoliikkeet tarjoavat auton ostajille lisäturvaa yllättävien korjauskustannusten varalle. Drive Good suosittelee ottamaan Santander-rahoituksen yhteydessä 24 kuukauden kunnossapitosopimuksen hintaan 29 €/kk. Kauppiaana me hyödymme itse lisäturvasta, sillä se kattaa myös sellaisia korjauskustannuksia, joita voisimme joutua korvaamaan ostajalle virhevastuun nojalla. Sen vuoksi osallistumme kunnossapitosopimuksen kustannuksiin, siten että ostaja saa 7 € alennuksen Santander kuukausimaksuun koko laina-ajan (Edun arvo on yhteensä 420 €).

Toimialalla on myös kauppiaita, joille lisäturva on vain mahdollisuus lisämyyntiin. Ei kannata ostaa lisäturvaa alle 12 kuukaudeksi, koska myyjän virhevastuu kattaa piilovikojen korjauskustannukset muutenkin vähintään puolen vuoden ajan.

7. Kerro tarjouspyynnössä olennaiset asiat

Kerro vaihtoautostasi mahdollisimman paljon itse. Alä luota, että kauppias löytää oikeat tai riittävät tiedot Trafi-tietojärjestelmästä. Epätietoisuus lisää kauppiaan riskiä ja hyvitystarjous on huonompi. Kerro myös, jos haluat ostaa uuden auton osamaksulla, koska kauppias saa provision pankilta ja voi antaa enemmän alennusta autosta. Tee tarjouspyynnöt useaan liikkeeseen samoilla lähtotiedoilla, jotta autojen hintavertailu onnistuu helpommin.

Onnistuuko autojen hintavertailu näillä vinkeillä? Tervetuloa testaamaan meillä.

– Let’s Drive Good –