Autojen hintavertailu – Viisi vinkkiä ostajalle

Kaikkien myynnissä olevien käytettyjen autojen tiedot löytyvät kätevästi Nettiautosta, Torista tai Autotallista. Siitä huolimatta todellinen autojen hintavertailu on vaikeaa. Käytetyt ajoneuvot ovat aina varusteiltaan, iältään, ajomäärältään tai kunnoltaan erilaisia yksilöitä. Tässä artikkelissa on annettu viisi neuvoa hyvän autokaupan tekemiseen.

1. Älä osta kalliista liikkeestä

Vertaa eri autoliikkeiden hintatasoa tekemällä esimerkiksi Nettiauto.comissa haku jostain yleisestä merkkistä ja -mallista, jota löytyy lähes kaikista liikkeistä. Joukosta erottuvat helposti ne myyjät, joiden hintataso on poikkeavan korkea. Vertailuun hyvä, erittäin kilpailtu henkilöauto on 3-4 vuotias Skoda Octavia, koska se on jo vuosia ollut rekisteröintitilastojen mukaan suosituin henkilöauto Suomessa. Vertailutulos kertoo, miten liike hinnoittelee autonsa. Eroa voi olla jopa 20%.

2. Älä laita paljon painoa vaihtohyvitykselle

Koska keskenään erilaisten käytettyjen autojen vertailu on vaikeaa, ostaja voi sen sijaan helposti sortua vertailemaan autoliikkeiden tarjoamia hyvityshintoja vanhasta vaihdokista. Kaikki myyjät käyttävät samoja tilastoihin perustuvia tietoja määrittämään vaihdokin nykyarvon. Suurempi hyvityshinta usein tarkoittaa, että myyjäliike on myös laskenut paljon suuremman katteen oman autonsa alkuperäiseen pyyntihintaan.

3. Koita myydä vanha autosi itse

Kaikkien autoliikkeiden toimintaperiaate on ostaa autoja ja myydä ne kalliimmalla eteenpäin. Kannattaa siis myydä auto itse, jos vanha auto on hintatasoltaan alle 10 000 euroa. Myynti ei kestä kauan esimerkiksi Nettiautossa, jos asettaa heti hinnan hieman edullisemmaksi kuin muiden vastaavien pyyntihinnat liikkeissä. Ilman vaihdokkia olet vapaampi valitsemaan seuraavan autosi ja neuvottelemaan paremmat kaupan ehdot.

4. Osta auto parhaassa iässä

Uutena 30 000 euroa maksava auto menettää ensimmäisen vuoden aikana arvoaan yli 400 € per kuukausi. Järkevintä on ostaa auto 2-5 vuoden iässä. Se on 30-50% edullisempi kuin uusi ja sen arvonmenetys on tasaantunut noin 200 euroon kuukaudessa. Yli kymmenen vuotiaana auton muut kustannukset, esim. korjaukset, nousevat merkittävämmäksi tekijäksi kuin arvonmenetys.

Nuoren auton kuukausierät ovat myös hyvin edulliset, koska ajoneuvo kelpaa lainan vakuudeksi. Vanhempiin, yli 6-vuotiaisiin autoihin kuukausierät ovat selvästi suuremmat, koska pankit näkevät vakuusarvon menetykseen suuremman riskin ja myöntävät vain lyhyempiä lainoja.

5. Alennus korkoon vai ostohintaan?

Ostaja yleensä tinkaa alennusta auton hintaan, mikä onkin järkevää silloin kun auton vaihtoväli on 2-3 vuotta. Jos etukäteen jo uskot maksavasi autolainaa täydet viisi vuotta, kannattaa tinkaaminen keskittää rahoituskorkoon. Esimerkiksi 2% matalampi korkotaso tulee usein paljon edullisemmaksi kuin 500 euron tinkaaminen pois ostohinnasta.

Onnistuuko autojen hintavertailu näillä vinkeillä? Tervetuloa testaamaan meillä.

– Let’s Drive Good –