Autojen hintavertailu – Viisi vinkkiä ostajalle

Kaikkien myynnissä olevien käytettyjen ajoneuvojen tiedot löytyvät kätevästi Nettiautosta. Siitä huolimatta autojen hintavertailu on vaikeaa, koska ne ovat aina varusteiltaan, iältään, ajomäärältään tai kunnoltaan erilaisia yksilöitä. Tässä artikkelissa on annettu viisi neuvoa hyvän autokaupan tekemiseen.

1. Älä osta kalliista liikkeestä

Vertaa eri autoliikkeiden hintatasoa tekemällä Nettiautossa haku jostain hyvin yleisestä merkkistä ja -mallista, jota löytyy lähes kaikista liikkeistä. Joukosta erottuvat helposti ne myyjät, joiden hintataso on poikkeavan korkea. Vertailuun hyvä, erittäin kilpailtu henkilöauto on 3-4 vuotias Skoda Octavia, koska se on jo vuosia ollut rekisteröintitilastojen mukaan suosituin henkilöauto Suomessa. Vertailutulos kertoo, miten liike hinnoittelee autonsa. Eroa on jopa 20%, eli useita tuhansia euroja.

Skeptikko meissä alkaa heti epäillä, että edullisempi auto on jotenkin huonokuntoisempi vaikka tekniset tiedot ovatkin samanlaiset. Piileeköhän tässä epäluulossa syy, miksi hintakilpailu ei alalla toimi ja liikkeiden hintapyynnit voivat poiketa toisistaan niin paljon?

Tee vertailu Nettiautossa nyt

 

2. Vertaa välirahaa, älä vaihtohyvitystä

Ostaja ryhtyy usein vertailemaan autoliikkeiden tarjoamia hyvityshintoja hänen vanhasta vaihdokistaan, koska keskenään erilaisten autojen osalta vertailu on paljon hankalampaa. Korkea hyvitys vaihdokista saattaa tuntua lähes imartelulta kun taas alhaisempi tarjous jopa loukkaukselta.

Olisiko mahdollisesti sama autoliike, joka tekee asiakkaalle 20 % paremman tarjouksen vaihdokista, laittanut myös omaan autoonsa 20 % korkeamman hintapyynnin? Silloin asiakkaan maksettavaksi tuleva väliraha onkin 20 % suurempi!

Tarkastele siis kylmästi vain sitä välirahaa, minkä joutuisit itse maksamaan lisää vaihdossa. Älä anna näennäisesti paremman hyvityshinnan hämätä.

3. Koita myydä vanha autosi itse

Kaikkien autoliikkeiden toimintaperiaate on ostaa autoja ja myydä ne kalliimmalla eteenpäin. Myyntikate on keskimäärin yli 2000 € per vaihtoauto perinteisillä malleilla toimivissa liikkeissä. Kannattaako yhden kuluttajan silloin olla osapuolena kahden auton kaupassa? On se tietenkin helpompaa, mutta aika kallistakin.

Edullinen auto (hp. alle 10 000 €) kannattaa myydä itse, koska kaupanteko onnistuu ihan hyvin ilman mahdollisuutta vaihtoon, osamaksuun ja takuuseen. Myynti ei kestä kauan, kun asetat hinnan heti kerralla selvästi alemmaksi kuin vastaavien autojen pyyntihinnat ovat liikkeissä. Et ehkä saa itse myymällä sen enempää kuin korkein tarjottu vaihtohyvitys, mutta ilman vaihdokkia olet vapaampi valitsemaan seuraavan autosi ja voit paremmin kilpailuttaa parhaan ostohinnan ja lainakoron.

Kokeilepa tätä ilmaista palvelua autosi hinnoitteluun https://hintapilvi.nettix.fi/auto/hinta-arvio. Normaalisti samasta palvelusta veloitetaan 8 €/kysely. Jätä samalla oma ilmoituksesi.

4. Osta auto parhaassa iässä

Uutena 30 000 euroa maksava auto menettää ensimmäisen vuoden aikana arvoaan 500 € per kuukausi. Järkevintä on ostaa auto 1-4 vuoden iässä. Se on 20-50% edullisempi kuin uusi ja sen arvonmenetys on tasaantunut vuosien ajaksi noin 200 euroon kuukaudessa. Kymmenvuotiaana korjauskustannukset nousevat merkittävämmäksi tekijäksi kuin arvonmenetys.

Nuoren auton kuukausierät ovat myös hyvin edulliset, koska ajoneuvo kelpaa pitkän lainan vakuudeksi. Vanhempiin autoihin kuukausierät voivatkin yllättäen olla suuremmat, koska pankit näkevät vakuusarvon heikommaksi ja myöntävät vain lyhyitä 3-vuotisia lainoja.

5. Tinkaa myös lainakorosta

Ostajat tinkaavat alennusta ennemmin auton hinnasta kuin lainakorosta, mikä on järkevää ehkä silloin kun autoa vaihdetaan parin vuoden välein tuoreempaan. Jos kuitenkin uskot maksavasi samaa autolainaa vielä viisi vuotta, kannattaa tinkaaminen keskittää rahoituskorkoon. Esimerkiksi 2% matalampi korko on yleensä paljon merkityksellisempi kuin 500 euron alennus ostohinnasta. Ostajat eivät kuitenkaan yleisesti tunnu tietävän, että automyyjä kykenee vaikuttamaan myönnettävän lainan korkoon hyvin merkittävästi.

Oliko Autojen hintavertailu -artikkelista hyötyä? Jaa sosiaalisessa mediassa. Kerro mielipiteesi.