Auto myyntikuntoon – Mitkä tekijät vaikuttavat hintaan?

Auton vaihdon syynä on usein edessä häämöttävä määräaikaishuolto, katsastus, epämääräisen summan maksava korjaus tai kuluneiden renkaiden uusiminen. Kuluttajan kannattaa silloin pohtia kunnostaako autonsa ennen myyntiä. Vaikuttaako kunnostus myyntihintaan enemmän kuin siihen kuluva raha?

Edessä oleva huolto tai katsastus

Täydellinen huoltokirja on valttikortti autoa myydessä. Kuluttajan kannattaa aina hoitaa määräaikaishuollot ajallaan. Auton arvon laskee huomattavasti, jos huoltomerkinnät jäävät väliin tai ovat myöhässä.

Jos autolla on katsastus kolmen kuukauden sisällä tai määräaikaishuoltoon ajomatkaa alle 3000 km, omistajan yleensä kannattaa hoitaa nämä pois alta ennen myyntiä. Tehty tarkastus vähentää riskiä, että autossa olisi vakava tekninen vika, ja siten ostaja on valmis maksamaan autosta paremman hinnan.

Naarmut

Autoihin tulee ajossa kivenhakkaamia ja pysäköintialueella naarmuja, joita ei välttämättä korvaa vakuutus eikä valmistajan takuu. Niiden korjaus ei myöskään kuulu määräaikaishuolto-ohjelmaan. Sen vuoksi pieniä vikoja ei tule usein itse korjautettua. Auton maalipinnan tulisi myytäessä olla ikäänsä nähden ”normaalikunnossa”. Ostaja ei odota yli 100 tkm ajetun auton olevan täysin virheetön, joten ei vältämättä maksa vaivaa käyttää vanhaa autoa myllytyksessä.

Piilovika

Mitä vanhemmasta autosta on kyse, sitä enemmän autossa on rikkimenneitä varusteita. Niitä on vaikea huomata vartin tai puolen tunnin pintapuolisessa tarkastuksessa ja koeajossa. Joskus viat voi huomata vain tietynlaisissa olosuhteissa kesällä, talvella tai kostealla säällä. Tyypillisiä tällaisia vikoja ovat mm. penkin- tai takalasinlämmittimen toimimattomuus, ilmastoinnin tehottomuus ja takapenkin turvavöiden jumittaminen. Epärehellinen yksityinen myyjä ei korjaa piilovikoja ennen myyntiä, eikä hän yleensä joudu mihinkään korvausvastuuseen puutteista kaupan jälkeen kuten autoliike.

Rehellinen omistaja korjauttaa viat ennen myymistä, jotta autoa kehtaa ylipäätään omissa nimissään tarjota Nettiautossa. Vaihtoehtona on myös kertoa korjaamattomista vioista, mutta se heikentää auton myyntimahdollisuuksia ja hintaa usein melko radikaalisti.

Renkaiden uusiminen

Yksityisen ei yleensä kannata uusia renkaita tai hankkia erikoisvanteita juuri ennen myyntiä. Ne ehkä helpottavat myyntiä, mutta vaikutus hintaan ei vastaa puoltakaan hankintahinnasta. Seuraavalla omistajalla saattaa hyvinkin erilainen mielipide hyvistä renkaista, etenkin kitka- ja nastarenkaiden osalta.

Siisteys

Ensivaikutelma autosta syntyy siisteydestä ja se vaikuttaa paljon hintaan. Etenkin sisätilat kannattaa imuroida huolellisesti, puhdistaa tahrat penkeistä ja pyyhkiä paksu pölykerros pois kojelaudalta ja ovista. Ulkopuolelle riittää käynti hyvässä konepesussa. Ahkerampi voi myös vahata pienet naarmut piiloon.

Kommentoi ja voita Neste MY uusiutuva diesel -tankkauskortti (arvo 50 €)

Perustin yrityksen tuottamaan uusia palveluita luotettavaa, edullista perusautoa tarvitseville. Vaihtoleasingistä on tullut vuoden aikana erittäin suosittu malli autoilla ilman omistamisen murheita. Samoin mahdollisuus 30 päivän koeajoon ja kotiintoimitus on otettu vastaan hienosti. Kokeilen mielelläni uusia ideoita ja arvostan käyttäjien palautetta palvelun kehittämiseksi.